Sākums » Kļūdas, kuras nepieļaut, lai “neieaicinātu” zagli savā mājoklī

Kļūdas, kuras nepieļaut, lai “neieaicinātu” zagli savā mājoklī

  • by

Katru gadu Valsts policija ziņo par mājokļu aplaupīšanas gadījumiem, brīdinot māju un dzīvokļu saimniekus par dažādiem drošības riskiem, kā arī, iesakot, ko darīt, lai pasargātu īpašumu no nelūgtiem viesiem. Par spīti tam, ka mūsdienās mājokļa drošības risinājumi ir daudz un dažādi, noziegumu tik un tā netrūkst, jo arī zagļi kļūst prasmīgāki. Šajā rakstā aplūkosim izplatītākās kļūdas, no kurām vajadzētu izvairīties, lai nepadarītu savu mājokli pievilcīgāku ļaundaru acīs.

Mājokļa drošības kļūdas, kuras nevajadzētu pieļaut

  • Pārāk uzkrītošs žogs vai sēta – viens no bieži izplatītiem risinājumiem īpašuma aizsardzības nodrošināšanai ir žoga vai sētas uzbūvēšana. Lai arī tas sniedz zināmu drošību, ir jābūt gudriem, izvēloties žoga dizainu. Pārāk augsts, pilnībā necaurredzams un uzkrītošs žogs vai sēta var radīt pretējo efektu, piesaistot zagļu uzmanību, turklāt arī ielaušanās būs vieglāka, ja ārdurvis nebūs redzamas no ielas.
  • Nepietiekama uzmanības pievēršana durvīm un logiem – vēl viena kļūda, kas var izmaksāt dārgi, ir durvju vai logu atstāšana vaļā, dodoties ārpus mājas. Kā gan citādi zagļi iekļūst mājoklī, ja ne pa durvīm vai logu? Tieši tādēļ nekad nedrīkst aizmirst pārbaudīt, vai tie ir cieši aizvērti, pirms dodies prom, pat, ja tikai uz veikalu.
  • Nepareiza rīcība atslēgu pazušanas gadījumā – dzīvē mēdz gadīties dažādas nepatīkamas situācijas tajā skaitā, kad pazūd mājokļa atslēgas. Diemžēl vairumā gadījumu cilvēki pieļauj, ka atslēgas gluži vienkārši ir pazaudētas, un neveic tālākus soļus mājokļa aizsardzības nodrošināšanai. Taču mēdz būt situācijas, kad zaglis ir mērķtiecīgi atslēgas nozadzis, lai iekļūtu mājoklī. Lai tas nenotiktu, atslēgu pazušanas gadījumā vajadzētu domāt par slēdzeņu maiņu.
  • Atslēgu atstāšana “drošā” vietā – daudzi no mums joprojām izmanto šo metodi, atstājot mājokļa atslēgas kāpņu telpas slēptuvē, pie mājas, zem puķu poda vai akmens un pat zem kājslauķa. Taču arī zagļi ir gudri, un šīs slēpšanas vietas spēj viegli atklāt.
  • Publiska darbību atklāšana sociālajos medijos – “Facebook” un citi sociālie mediji ir neatņemama daudzu cilvēku dzīves daļa, kur viņi ievieto daudz privātu detaļu par savām darbībām. Īpaši uzmanīgiem jābūt, daloties ar informāciju par to, ka uz ilgāku laiku pametat mājas, piemēram, dodaties ceļojumā. Ja to ieraudzīs ļaundari, tas kalpos gluži kā uzaicinājums “paviesoties” savā mājoklī.
  • Pilnīgs klusums mājoklī un izslēgtas gaismas – šī ir sena taktika, kas joprojām strādā. Dodoties prom no mājokļa tumšā laikā, atstājiet vismaz nelielu apgaismojumu kādā no telpām un atstājiet ieslēgtu radio, lai māja vai dzīvoklis neliktos tukšs.
  • Vaļā atstātas garāžas durvis – arī šo kļūdu joprojām pieļauj privātmāju īpašnieki, un diemžēl sekas mēdz būt ļoti bēdīgas.
  • Uzskats, ka “zādzības nenotiek dienas laikā” – patiesībā bieži vien mājokļu apzagšana notiek tieši šajā laikā, jo cilvēki nereti ir prom darbā vai skolā un citur.
  • Vāju slēdzeņu un durvju izvēle – gudri mājokļu saimnieki saprot, ka, iegādājoties durvis vai slēdzeņu sistēmas, taupīt nevar. Prātīgāk ir izvēlēties dārgāku slēdzeni un durvis, nekā ienākt tukšā mājoklī. Tieši vājas slēdzenes ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ zagļiem izdodas ātri iekļūt mājā vai dzīvoklī. Padomājiet, vai Jūsu mājokļa durvis un slēdzenes ir drošas?
  • Neturiet trepes ārpus telpām – ja esat veikuši darbus pagalmā, vai, piemēram, tīrījuši mājas jumtu, neatstājiet trepes viegli pieejamā vietā. Zagļi kāpnes var izmantot, lai iekļūtu mājoklī par augšējo stāvu logiem.
  • Neturiet vērtīgas lietas logu tuvumā – tas var būt dārgs televizors, dators, gleznas un dažādas citas lietas, kas piesaista zagļu uzmanību. Atcerieties vienmēr aizvērt biezos aizkarus vai žalūzijas, kad ārā satumst, un ieslēdzat telpās apgaismojumu. Savukārt gaišā laikā varat izmantot plānos aizkarus, kas neļaus viegli saskatīt, kas atrodas mājoklī.

Neviens nevēlas savu ikdienu pavadīt, ik mirkli satraucoties par to, vai šajā mirklī kāds nemēģina ielauzties Jūsu mājās. Ceram, ka iepriekš apkopotās kļūdas Jums noderēs, lai parūpētos par sava mājokļa drošību ilgtermiņā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *