Sākums » Slēdzeņu un durvju drošības pakāpes – kā tās atšķiras?

Slēdzeņu un durvju drošības pakāpes – kā tās atšķiras?

  • by

Rūpes par mājokļa drošību sākas no mums pašiem, proti, no lēmuma, kādu pieņemam, izvēloties mājas vai dzīvokļa ārdurvis un to slēdzeni. Durvju aizsardzību pret uzlaušanu vispirms nosaka slēdzeņu sistēmas veids un drošība un pēc tam arī pašu durvju konstrukcijas izturība. Aplūkosim, kā slēdzenes un durvis atšķiras pēc to drošības līmeņiem.

Vai visas durvju slēdzenes ir vienādi drošas?

Atbilde ir – viennozīmīgi nē. Mūsdienās slēdzenēm ir pieejami daudzi tūkstoši modeļu, kurus piedāvā dažādi ražotāji. Slēdzenes atšķiras gan pēc veidiem, gan pēc drošības pakāpēm.

Pirmā raksturīgā iezīme, kas nosaka slēdzenes drošību, ir tai piešķirtā klase. Šeit der atcerēties, ka neatmūķējamu slēdzeņu diemžēl nav, taču atšķiras laiks, kāds nepieciešams to uzlaušanai, un tas ir ļoti svarīgi. Proti, jo augstāka klase jeb pakāpe, jo vairāk laika zaglim ir nepieciešams slēdzenes atmūķēšanai, tādēļ arī viņš var būt mazāk ieinteresēts mēģināt caur šādām durvīm iekļūt mājoklī. Katrā valstī slēdzeņu drošības līmeņu klasifikācija var atšķirties, taču visbiežāk tiek iedalītas četras klases:

  • 1. klase – šīs ir vienkāršākā tipa slēdzenes ar zemāko drošības pakāpi, tādēļ tās var uzlauzt vien pāris minūtēs. Parasti tiek izmantotas kā kāpņutelpas durvju slēdzenes vai izvēlas noliktavas telpām;
  • 2. klase – nedaudz sarežģītāka veida slēdzenes ar vidēju uzlaušanas aizsardzību, kur var tikt izmantoti vienkārši instrumenti, kā piemēram, skrūvgrieži, knaibles utml. To atmūķēšanai parasti nepieciešamas 10 līdz 15 minūtes. Šīs slēdzenes bieži vien izvēlas daudzdzīvokļu mājās, birojos vai arī rūpnīcas telpu aizsardzībai;
  • 3. klase – šīm slēdzenēm ir augsta uzlaušanas aizsardzība, tādēļ zaglim būs vajadzīgi ne tikai speciāli instrumenti, kā piemēram, skrūvgriezis vai lauznis, bet arī zināšanas. Taču arī tad būs nepieciešamas vismaz 20 minūtes laika slēdzenes atvēršanai. Šīs slēdzenes nereti tiek uzstādītas privātmājās un kotedžās;
  • 4. klase – īpaši augsta uzlaušanas aizsardzība, šīs slēdzenes nepadodas pat pieredzējušam laupītājam, kurš izmanto zāģi, āmuru, cirvi vai bezvada urbi. Šajā gadījumā atmūķēšana prasa tik daudz laika un pūļu, ka šīs slēdzenes tiek izmantotas bankās, pulksteņu izgatavotāju, slimnīcās, rūpniecības uzņēmumu telpās, laboratoriju birojos, kā arī  mājās, kurās ir vērtīgas lietas. Dažreiz vienkāršāk izlauzt sienu, nekā šīs slēdzenes.
  • 5. klase – šīs slēdzenes var pretoties pieredzējušam laupītājam, kas izmantos arī elektriskos instrumentus, piemēram, urbjus, zāģus, slīpripas utt; Šīs slēdzenes visbiežāk izvēlas bankas, juvelieri, militāri objekti, vēstniecības;
  • 6. klase – visizturīgāko slēdzeņu tips, kuras grūti uzlauzt tādu elektroierīču zaglim, kas izmanto lieljaudas elektriskos instrumentus. Šīs klases slēdzenes tiek izvēlētas bankās, juvelieru veikalos, atomelektrostacijās, militārajos objektos, vēstniecībās.

Vēl viens nozīmīgs aspekts, kas ietekmē slēdzenes drošības pakāpi, ir to iekšējās uzbūves mehānisma veids:

  • Suvalda slēdzenes sistēmas – mehānisms sastāv no vairākām plāksnītēm. Jo lielāks to skaits, jo sarežģītāka īstās kombinācijas atrašana, tādēļ šī ir laba izvēle mājokļa drošībai;
  • Cilindru slēdzenes –šāda tipa slēdzenes var pagriezt tikai tad, ja tajās ielikta derīga atslēga. Drošības līmenis ir vidējs.Augstākai drošībai jāizvēlas mehānismu, kurš ir aizsargāts pret tā cilindra izurbšanu;
  • Kombinēto mehānismu slēdzenes –šī ir jau sarežģītāka sistēma, kurā apvienoti abi iepriekš minētie slēdzeņu veidi, tādēļ arī atmūķēšana prasa vairāk laika.

Kas ietekmē durvju drošību?

Mūsdienās zagļi pielieto dažādas metodes, lai iekļūtu mājokļos. Ja to nav iespējams izdarīt, atmūķējot vai izurbjot slēdzeni, nereti tiek mēģināts izsist pašas durvis. Šī iemesla dēļ, iegādājoties durvis, noteikti jāpievērš uzmanība arī to materiālam un konstrukcijas izturībai, kas sniegs papildu aizsardzību pret ielaušanos.

Durvju mehānisko drošību ietekmē ne tikai uzstādītā furnitūra, bet arī durvju konstrukcijas uzbūve. Piemēram, vērtnei jābūt veidotai tā, lai to nevarētu mehāniski ietekmēt ne horizontālā, ne vertikālā virzienā.

Nozīme ir arī durvju materiālam. Salīdzinot ar koka, PVC un alumīnija durvīm, metāla durvis tiek uzskatītas par izturīgākajām un drošākajām, taču arī to kvalitātei jābūt atbilstošai, jo tirdzniecībā pieejami gan plānāki un lētāki modeļi, gan arī vidējās un augstākās klases metāla durvis, kas spēj aizturēt zagļus pēc iespējas ilgāk, neļaujot tiem izsist durvis, lai ielauztos mājoklī.

Papildus materiālam, vērtīgi pievērst uzmanību, vai durvīm ir dažādi papildu drošības elementi, tai skaitā:

  • Drošības pretplāksne – droši notur vietā slēdzenes mēlīti un bultu;
  • Eņģes ar iebūvētu pretizcelšanas aizsardzību – izturīgi elementi, kas ievērojami paaugstina durvju drošību
  • Kvalitatīvs profcilindrs – aizsargā pret slēdzenes izurbšanu, izvilkšanu, atslēgas kopēšanu
  • Drošības uzlikas – pietiekami biezas uzlikas un drošības vairogs neļauj zaglim piekļūt slēdzenei
  • Papildslēdzene ar spraugas fiksatoru vai drošības ķēde – vērtīgi elementi, kas paaugstina aizsardzību pret ielaušanos.

Ieguldīt līdzekļus kvalitatīvu durvju un slēdzenes iegādē vienmēr būs gudrāk un vērtīgāk, nekā atnākt mājās un atklāt, ka esat apzagti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *